WSJ - Cseh aggodalmak az euroval kapcsolatban 2010. július 9.

A Wall Street Journal július 9-diki online kiadásában arról számol be, hogy a cseh jegybank újonnan kinevezett elnöke, Miroslav Singer is problémásnak látja az euro jövőjét. Ennek megfelelően egyelőre nem tartja időszerűnek a közös valuta bevezetésére készülni.

A cseh gazdaság óvatos fellendülésben van a 2009-es 4.3%-os visszaesés után, nyilatkozta a lapnak, amit elsősorban a nyugat-európai exportpiacaik zsugorodása okozott. A kereslet a csehek legfontosabb exportcikkeire lecsökkent, visszevetve ezzel az autógyártást és autóalkatrész-gyártást, valamint az elektromos cikkek exportját is.

Singer más cseh elemzőkkel is osztozik abban a nézetében, mely szerint addig nem is érdemes érdemben gondlkodni a csatlakozáson, amíg ki nem derül, megvalósul-e a közös valuta intézményrendszerének elkerülhetetlen reformja.

A tavalyi lengyel gazdasági növekedést is annak tudják be, hogy az ország a zloty gyengítésével képes volt versenyképesebbé tenni export-ágazatait. Ezt a mozgásteret veszítené el, aki a csatlakozást tovább erőlteti. Itt megemlíthető Észtország példája, akik 2011-ben csatlakozhatnak az övezethez, valamint Lettország és Románia, ahol még mindig ragaszkodnak egy csatlakozási céldátum megjelöléséhez.

A lengyeleknél és a cseheknél ez azonban nem prioritás többé, ahogy Magyarországnak, Bulgáriának és Litvániának sincs csatlakozási céldátuma.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Publikáció: