Lengyel László: Orbán nem az ellenzékkel, hanem az inflációval van versenyben

Szüksége lenne Orbán Viktornak egy „atombombára”, mint 2014-ben a rezsicsökkentés és 2018-ban a migránsozás volt, de most egyelőre nincs ilyen. Kisebb bombákat hajigál, mint a Fudan Egyetem. Úgy gondolja, addig egy hétre elfoglalja magát az ellenzék – mondta Lengyel László közgazdász.

Amíg Fudan-ügy van, amíg pedofil-ügy van, addig csak kisebb csoportokat veszíthet Orbán. „Neki mindent meg kell tennie, hogy a kisvárosok és a falvak szavazói megmaradjanak. Ugyanarra játszik rá, amire a két világháború között rájátszottak, sőt ... Budapest egy bűnös város volt” – emlékeztetett a KlikTv Heti Egyenleg című műsorában a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Lengyel László szerint Orbán Viktor azt gondolja, hogy az ellenzékkel van versenyben az ígérgetéssel, de valójában az inflációval fut versenyt – tette hozzá Lengyel László.

„Ez egy karaktergyilkos kampány lesz, irtózatos dolgokat fognak mondani és tenni. Az indulóknak azzal kell szembenézniük, hogy brutálisan támadottak lesznek – és még az elején vagyunk.”

A kormányfőnek most gyakorlati dolgokat kellene mondani, de nem jönnek migránsok, nincs mit elhárítani, a járvánnyal sem tud kampányolni, így pártjának képviselői sem tudnak mit ígérni a választóiknak.

Lengyel László felhívta a figyelmet arra, hogy komoly háború indult el Orbán és Matolcsy között. Ez már megjelent az év elején. Lehetett látni, hogy össze fognak veszni.

„Mindkét fél teljes gőzzel fűtötte a gazdaságot, de ráébredtek arra, ha az inflációban a választásokig magas lesz a túlpörgés, az eldöntheti a végeredményt. Felmérték, hogy a magyar társadalomban az inflációs félelem a munkanélküliség elleni félelemmel azonos.”

A közgazdász szerint kölcsönösen egymásra mutogatnak, és nem tudják megállítani az inflációt. Az adó-visszatérítésre pedig már Matolcsy is nemet mondana.

„Ha visszafogom az inflációt, nem tudok ígérni és adni, ha eleresztem, akkor meg az a baj” – fogalmazta meg Orbán dilemmáját Lengyel László.

„Nincs megoldás. Azt hitte, az embereket érdekli a növekedési szám, de ez senkit nem érdekel. Szíve szerint Matolcsyt kirúgná, de ezt most nem meri megtenni. Sokat tud ártani a választás szempontjából Matolcsy. Van akkora dráma, mint az Orbán-Simicska konfliktus volt, csak ez inkább a háttérben zajlik.”

Orbánék ráébredtek arra, hogy ez a gazdasági rendszer csak Európával és az Egyesült Államokkal működtethető együtt. Ezt Matolcsy is fel kell, hogy fogja, aki a keleti nyitás legfőbb híve volt. „A szemük láttára kiderül, hogy ezt a választást nem tudja úgy vinni, hogy a kínaiak vagy az oroszok kisegítenek.”

„Simicska is ezt mondta: Európával kellene menni, mentek az oroszokkal.”

A közgazdász szerint innen csak egy lépés, hogy a magyar oligarchákat európai vagy amerikai büntetés éri. Amennyiben Tiborcz, Mészáros, Garancsi számláját zárolják, és nem engedik őket külföldre, ez egy csapás lesz a választás előtt. Ez az, amit az amerikaiak végigcsináltak más országokban, uniós országokban is: Bulgáriában, Törökországban, Belaruszban és Oroszországban.

„Ez az, ami vár ránk.”