Várhegyi Éva cikkek

Kiegyezés a főmumussal

Matolcsy Györgynek nincs meg a megfelelő szaktudása, hogy átlássa az unortodox jegybanki eszközöket, miközben csapata sincs. Szinte nincsenek mellette közgazdászok, csak vazallusok, akik végrehajtják a döntéseit – mondja Várhegyi Éva. A Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója azonban bizakodó. A társaság hétfőn adja ki legújabb makrogazdasági előrejelzését, és abban úgy számol, hogy a Fidesz nem akarja csődbe vinni az országot. Vasárnapi interjú

A stagfláció réme

Eddig is meglehetős bizonytalanság jellemezte a kormányzó pártokat a mi a teendő kérdésében, hiszen a nyár elején tető alá hozott koalíciós megállapodásba foglalt konkrét reformlépéseket a kormányoldalon sem övezte közmegegyezés. Mára tovább nőtt az elbizonytalanodásuk, és nem csupán a kedvezőtlen választói visszajelzések, a népszerűség zuhanása miatt, hanem az aggasztó makrogazdasági helyzet következtében is. A gazdaság növekedése a vártnál is jobban lelassult, miközben az infláció a vártnál magasabbra szökött és tartósabbnak bizonyul, s mindehhez a foglalkoztatás alacsony szintje társul. A jelenségcsokor kísértetiesen emlékeztet modern korunk rémének, a stagflációnak az ismérveire.

Élet és Irodalom, 2007. november 30. Tovább»​​​​​​​

Késleltetett hatás

Az ikertorony leomlása és az azt előidéző terrortámadás jócskán megrázta a világot, de akkor senki sem gondolta, hogy a robbanás utórezgései hat év múlva is világrengetőek lesznek. Ha nem is a szó fizikai értelmében, de a létünkhöz ma már szintén elengedhetetlen pénzügyi világban. Mert bár az nem állítható, hogy az al-Kaida 2001. szeptemberi merénylete közvetlen kiváltó oka lett volna az amerikai jelzálogpiac nemrégiben eszkalálódott válságának, de annyi talán igen, hogy felgyorsította a pénzügyi piacokon rendre kialakuló egyensúlyi zavarok kiéleződését.

Élet és Irodalom, 2007. Október 5. Tovább»​​​​​​​

Várhegyi Éva: Új gazdasági mechanizmus

Miként anno, 1968-ban, az idén is Új Gazdasági Mechanizmus lépett életbe. A változások iránya eltérő ugyan, de nem kételkedhetünk abban, hogy az állampárt kísérletező kedvét most is a jobbító szándék vezérli. Alapállásukban az is közös, hogy a kormány ma is mindenhatónak képzeli magát a gazdasági folyamatok alakításában, és meggyőződése szerint az egyén csak felsőbb útmutatásra képes saját érdekeit felismerni. A közérdeket a pártállam testesíti meg és ösztönzőkkel közvetíti a gazdaság szereplőihez.

Várhegyi Éva: A piacgazdaság végnapjai

A rendszerváltás idején még társadalmi konszenzus volt abban, hogy a fennálló szisztémát a demokratikus jogállam megteremtésével és a piacgazdaság kiteljesítésével lehet és kell meghaladni. A fülkeforradalmi kormány azonban, kétharmados parlamenti súlyát felhasználva, pár hónap alatt csaknem teljesen lerombolta a jogállamiság és piacgazdaság elmúlt két évtized során kiépített intézményrendszerét. A folyamatot nehéz megállítani, így nem tudni, meddig forgatják még vissza az idő kerekét.

Oldalak