Lengyel László: a járvány halálos áldozatai miatt egyszer Orbán Viktort is felelősségre vonják majd!

Az ország többsége csak a járvány ideje alatt szembesült az egészségügy tragikus állapotával – nyilatkozta portálunknak Lengyel László. Az elemző szerint a lélegeztetőgépre kötött beteg perspektívájából gyorsan kiderült, hogy itt nagy a baj. Bár mindez már jó ideje tudható, de a hírek terjedését a kormány sikeresen akadályozza. Lengyel azt gyanítja, hogy bizonyos országrészekben talán még arról sem értesültek az emberek, hogy Orbán haverja, Donald Trump megbukott. A jövő évről Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozott a Hírklikknek.

– Megvette már a jövő évi naptárat, amibe esetleg már programok is bekerültek?

– Két hónapja van naptáram, előre bejegyzett programokkal. Ugyanis én nagy rendszerességgel élem az életem. Fontos év jön.

 

– Politikai vagy gazdasági szempontból lesz fontos a jövő év, vagy mindkettőt a járvány határozza meg?

– A jövő esztendőt alapvetően meghatározza majd az idei három válság. Természetesen élen jár a világjárvány és annak a kezelése. Bár a vakcina már elkészült, de a pandémia kezelése elhúzódik a jövő év tavaszáig. Nagyon komoly politikai döntéseket igényel majd a védőoltás elosztása, az ebből származó egyenlőtlenség. Mindez éles konfliktusokkal járhat.

A járvány már eddig is befolyásolta a politikai szereplők életét. Megbuktatta Donald Trumpot, másokat viszont megemelt, mint például Új-Zéland miniszterelnökét, aki sikeresen legyőzte a pandémia második hullámát, vagy a Dél-Koreai vezetőt, aki ugyancsak sikereket könyvelhetett el a járvány első hullámának kezelésében. Sikeresnek bizonyultak a kínai vezetők is, akikkel szemben ugyancsak megnőtt a választói lojalitás. 

– Gondolja, hogy a járvány kezelésének második hulláma, tehát a következő fél év dönti majd el hazai választás eredményét?

– Biztosan kihat majd a politikai pártok, vagy a kormány teljesítményének megítélésére. A tavaszi hullám idején Orbán késve ismerte ugyan fel, de végül rájött, hogy a járvány komoly veszély. Ennek köszönhetően, súlyosabb hiba nélkül levezényelte a védekezés első részét A második hullámra viszont már egyáltalán nem készült, talán le is becsülte a betegség veszélyét. Ezért aztán ősszel késve, és tartalékok nélkül kezdte a védekezést. Ennek a következményeit szenvedi most az ország.

– Gondolja, hogy a túlzsúfolt kórházak, a halottak látványa roppantotta meg végül a Fidesz, vagy a kormány megítélését is?

– Egyértelműen emiatt rendült meg az Orbánnal szembeni bizalom, nem pedig politikai ügyeskedései, vagy a gazdaság gyengélkedése az oka.

– Amennyiben a kormány jól kezeli a gazdasági krízist – már a második mentőcsomagot is meghirdette –, ez még felemelheti Orbánt?

– Amíg az egészségügyi intézkedések az első hullám idején hatásosak voltak, addig a kialakuló gazdasági válságot a kezdetektől rosszul kezelték. Megkockáztatom: nem egyszerűen hibásan, hanem bűnösen kezelték! 

Az Európai Unióban ugyanis konszenzus alakult ki, hogy a költségvetési hiányt a tagországok a három százalékos küszöb fölé engedhetik. Vagyis a korábbi szigor ellenére, tudomásul vették a túlköltekezést. Ezt meg is tette Orbán Viktor, de a miniszterelnök elsősorban a sajátjainak kedvezett, némi túlzással a saját zsebébe rakta a pénzt. Nagyon nagy összeg ment a turizmusra, aminek jó része sohasem térül meg. Ezen kívül, százmilliárdon felüli összeg ment sportra, ami egészen elképesztő. Érthetetlen módon elkezdtek fegyverkezni, ami a nyílt korrupció terepe. Továbbá iszonyú pénzt tettek a bank-unióba, ami Mészáros Lőrinc bankjainak egyesítését jelenti.  

Szétszórták tehát a rendelkezésre álló pénzt, miközben naponta kifosztják az önkormányzatokat, pedig a helyhatóságok a járvány kezelésében is alapvetően fontos szerepet vállalnak. Illetve a kormány szinte semmit nem adott a vállalkozóknak, és nagyon keveset az elszegényedő munkavállalóknak. Ezért mondom, hogy Orbán nem egyszerűen rosszul, hanem bűnös módon kezeli a járvány okozta válságot. 

– Viszont a magyar társadalom már tíz éve szemrebbenés nélkül tudomásul veszi, hogy a Fidesz az államot foglyul ejtve, kifosztja az országot. Történt más is?

– Ha olyan időszakban lopnak a politikusok, amikor van érzékelhető életszínvonal-emelkedés is, akkor a társadalom legfeljebb fájlalja, hogy nem vehet részt a korrupcióban, vagy irigykedik, de balhét nem csinál. Viszont a lélegeztetőgépre kötött beteg perspektívájából gyorsan kiderült, hogy ez az egészségügy nem működik. De erre nemcsak a beteg döbben rá, hanem az elhunytak hozzátartozói, a szomszédok, a munkatársak is. 

A járvány rémületében az ország szép lassan rájön, hogy itt nagyon nagy a baj. A napi kétszáz halott ismeretében egész más fénytörést kap, hogy Orbán százmilliárdos összeget költ focira, néhány alak pedig vagy orgiákon ül, vagy luxusjachtokon. Esetleg az ereszen lecsúszva, a hátizsákjában kábítószerrel menekül. Ez azért már kiveri a biztosítékot!

Ugyanez lett a veszte Trumpnak is. Már az amerikai választások is egyértelműsítették, hogy nem lehet bukás nélkül, büntetlenül megúszni a járvány pusztítását. A halálos áldozatokért egyszer el kell számolni. Orbán Viktornak is meg kell majd magyarázni, hogy miért hagyta cserben a magyar társadalmat; azokat a halálos áldozatokat, az elhunyt időseket és fiatalokat, akik még élhetnének. De azt is meg kell majd magyaráznia, hogy ezekben a napokban miért focira, miért fegyverkezésre költött, vagy miért töltötte az idejét az önkormányzatok kifosztásával. Ezt a társadalomnak egyszer majd meg kell magyaráznia. Azután jön az elszámolás.

– Tehát most talán felnyílik a társadalom szeme, hogy „úristen, mi történt ebben az országban”?

– Szerintem a társadalom szeme a lopás idején is ott volt a politikusok kezén, tehát jó ideje érzik, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Ezt a közvélemény-kutatások is régóta mutatják már. Viszont a tehetetlenség érzése béklyóban tartja ma még a társadalmat. Nem látszik, hogy merre van előre. A lelkesen csápoló tömeg már jó ideje kiállt Orbán Viktor mögül, de csak lassan indul el a másik irányba. 

– Az már látható, hogy a vakcina birtokában a kormány a jövő tavasszal miként győzi le a járványt? Sokakat elbizonytalanított a kormány butasága, hogy egy hétvégén mindenkit beoltanak. Ez nem kétségbeejtő és rémisztő? 

– Az előjelek nagyon rosszak, mert lényegében a tesztelést sem tudták megszervezni. Még a leginkább érintett csoportok tesztelésével is kudarcot vallottak. Képtelenek voltak megvédeni az orvosok és az ápolónők egészségét, pedig a járvány idején ez volt a legszűkösebb „erőforrás”. Rosszul szerveztek, ami nem állít ki jó bizonyítványt.

A vakcinát gyártók is kiállították már a bizonyítványt a magyar kormányról, ugyanis csak lassan, körülményesen tudják átvenni az oltóanyagot. A jelek szerint nincs elég hűtőkapacitás, hiányoznak az elosztóhelyek, s még az oltóhálózat körvonala sem nagyon látszik. A gyártók ott állnak Frankfurtban az iszonyatos mennyiségű szérummal, de nem tudják, hogy hol veszi át az ország. Mi persze tudjuk, hogy az egyetlen szervezőképes ember a kormányban Pintér Sándor, ha rábízzák, meg fogja tudni szervezni. Viszont még fontos döntések hiányoznak. Mindeddig ugyanis nem tudták stratégiai ágazatként kezelni se az egészségügyet, se az oktatást, ellenben mindkettőt magára hagyták. Viszont a szükségállapot kihirdetésére időben gondoltak, vagyis nyilvánvaló, hogy Orbánnak csak a hatalom megtartása a lényeges. 

– Az nem furcsa, hogy a propaganda minisztériumban gyűjtik össze a védőoltást igénylő adatokat?

– Inkább tragikus. Ez a kormány leginkább centralizálni tud, de szervezni nem, aminek egyenes a következménye: Müller Cecília személye. Más nem vállalna el egy olyan szerepet, amelyben nincs önálló mozgástere, nincsenek érdemleges kapacitások, kapkodó a szervezés. Igazi, távlatos tervezés nincs. Azt kell mondanom, hogy ilyen körülmények között komoly szakember aligha vállalta volna el a járványügyi törzs vezetését. Szóval, a járványt a vakcina önmagában még nem győzi le, mert azt be is kéne adni. 

– A gazdasági miniszter, Varga Mihály, úgy látja, hogy az első félév után vége lehet a járványnak, és ha elkezd az unióból dőlni a pénz, beindulhat a gazdaság. Egyetért?

– Attól függ, hogy a német gazdaság mikor indul be. Ha a német autóipar nem kezd el teljes fordulatszámon pörögni – ami pedig a kínai felvevőpiac függvénye –, akkor aligha produkál majd a magyar ipar. További kérdés, hogy milyen tempóval indulnak meg a napi szolgáltatások vagy a turizmus. A fogyasztók pénze pedig már elfogyott, s jövő nyárig aligha telnek meg a családi kasszák. 

– Segíthet, hogy az uniós költségvetést végül is elfogadták, plusz van egy újjáépítési alap?

– Az új költségvetési pénzekért pályázgatni kell, tehát az első félévben még biztosan nem jut hozzájuk az ország. Az úgynevezett újjáépítési alapból származó források sem automatikusan érkeznek. A magyar kormány benyújthatja a terveit, de nem biztos, hogy kap is pénzt, mert létezik a jogállami mechanizmus. Nincs kétségem, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a magyar tervekre jogállami szempontból rátehető-e a pecsét, vagy sem. 

– Amíg nem bizonyosodik be, hogy az unió pénzügyi érdekei sérülnek, addig a kormány szerint nem lehet baj. Az legalább két év!

– A dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis Magyarországnak bizonyítani kell, hogy van-e független bíróság, ahová a sértettek fordulhatnak. Ezen kívül bizonyítani kell, hogy van független sajtó, amely leleplezi a kormányzati korrupciót is. Továbbá azt is bizonyítani kell, hogy van olyan autonóm ügyészség az országban, amely szükség esetén be is indítja az eljárást. A választ szerintem már Brüsszelben is ismerik. 

– Gondolja, hogy az unió pénzügyi érdekeit sérti, ha nálunk nincs független ügyészség, bíróság vagy sajtó?

– A jogállami mechanizmus nem egyes tranzakciók esetén vizsgálja az uniós normák tiszteletben tartását, hanem általában elemzi a tagállamok, köztük Magyarország igazságügyi rendszerének, illetve sajtójának a függetlenségét. Az ügyészség és a bíróság mellett áttekintik a közbeszerzések tisztaságát, vagy versenyjogi rendszerét. De megnézik, hogy a frissen létrehozott bank-unió beleilleszthető-e a nemzetközi jogrendszerbe. Tehát az egész országot, a teljes mechanizmust átvilágítják, s nem várják meg, amíg Tiborcz megint elsötétít egy újabb várost, vagy Mészáros Lőrinc megnyer minden közbeszerzést. Ehhez persze politikai elszánás kell az uniós vezetők részéről. 

– Ha nincs rendben minden, akkor megvonják a pénzt?

– Borzasztó hatással lenne a gazdaságra, ha a kormány miatt az egész országot is megbüntetnék. Az sokkal jobb megoldás lenne, ha támogatnák a független sajtót, és a jogállam védelmezőit. 

– A pénzmegvonást Orbán Viktor csak két év múlva tartja lehetségesnek. 

– Igen, tudom, viszont ebben nem Orbán, hanem az Európai Parlament szava dönt, tehát január 1-jétől életbe lép a jogállami mechanizmus és kész! Szerintem a lélektani nyomás lesz fontos. „Nézlek, hogy ha adok pénzt, ellopod-e?”

Ha a vége mégis az lesz, hogy nem jön Brüsszelből pénz, akkor a magyarok elszegényednek, s a „pokolra jutnak”. Ezt el kéne kerülni. Orbánról persze azt feltételezem, hogy majd ismét az unió ellen hangolja a magyar népet. Amivel újabb populista hullámot indíthatna el. Miközben persze a magyar kormány már ma is szalonképtelen Európában, a lengyelekkel együtt. 

– A közvélemény-kutatók már ellenzéki győzelmet jósolnak. Maradhat ez a tendencia, vagy van arra mód, hogy a Fidesz megkapaszkodjon?

– Szerintem az ellenzék valódi erejét leginkább a 2019-es választások mutatják. A közvélemény-kutatásokban nem bízom, akkor sem hittem, amikor a Fidesz fölényét jelezte, de az ellenzéki szolid fölényét sem. Ugyanis szerintem a magyar választó a büdös életben nem válaszol őszintén, amikor valaki telefonon a politikai álláspontjáról kérdezi. Tíz év Fidesz uralom után ez érthető is. 

– Az ellenzék győzelméhez elég a közös lista, vagy választási párt kéne?

– Azt nem tudom, de az biztos, hogy a jelenlegi ellenzék eddig képtelen volt közös programot felmutatni a járványkezelésre, de nincs egészségügyi, oktatási, vagy gazdasági csomag sem. Tudom, dolgoznak rajta, de még nincs, ahogy közös szóvivőt sem sikerült felmutatni. 

– A jövő évi naptárjába beírta már, hogy ha győzni akar, akkor az ellenzéknek mikor kéne miniszterelnököt választani?

– Nem, amíg azok a jelöltek vannak, aki megjelentek a sajtóban, addig ezzel nem foglalkozom. 

– Karácsony Gergely, Márki Zay Péter, Dobrev Klára…

– Amíg ezek a jelöltek saját pártjuk jelöltjei, tehát öt-hat százalékos támogatottságú erők, addig ezekkel nincs mit kezdeni. A válságok elején fel kellett volna tűnni olyan civil szereplőknek, akik orvosként jól kezelik a járványt, akik közgazdászként hozzáértő javaslatokat tesznek a gazdasági válsághoz. Akik közigazgatási szakemberként, vagy jogászként tudják, hogy mit kell gondolni a szükségállapotról. Ezek azonban nem tűntek fel. 

– Pedig az már közhely, hogy az ellenzéki győzelmet megnehezíti a diktatórikus berendezkedés. Vajon menni fog? 

– Nézze, ezzel alapvetően nem értek egyet, hisz' a gyakorlat azt mutatja, hogy Magyarországon a rendszerváltozások mindig külső segítséggel történtek. ’89-ben sem mi váltottunk rendszert, ugyanis ha Gorbacsov és Bush nem barátkoznak, akkor mi még mindig Kádár János kenyerét ennénk. 

– Tehát nem hisz az ellenzékben, de gondolja, hogy van esély nemzetközi segítségre?

– Azt gondolom, hogy Trump bukása után átalakulhat a világrend. Jelképesen már meg is kezdődött a partra szállás Normandiában. Nem tudom, hogy ide mikor érnek, nyilván nem ez lesz az első cél. De előbb-utóbb ide fognak érni. És miután Orbán Viktor kikapaszkodott a nemzetközi térbe, s folyamatosan jelezte a világnak: én vagyok Donald Trump leghűségesebb segédcsapata, ezt a világ észrevette, s így Orbán fontos lett. Tetejébe Európában rendet kell csinálni, a földrész országaira szükség van a Kínával és Oroszország ellenében. Tehát Európa – mint fő szövetséges – megjelent Biden képernyőjén. Valamikor a jövő év tavaszán, vagy nyarán megérkeznek. És az amerikaiak hozzá vannak szokva ahhoz, hogy bizonyos embereket kipenderítsenek. Ez történt Palmer idején, ’89-ben, vagy Goodfriend idején ’14-ben. Még emlékezhetünk rá, hogy néhány magyar politikust egyszerűen kitiltott az Egyesült Államokból. Ezek a fiúk nem kispályások, s az európai háttérrel sokkal komolyabb befolyást fognak gyakorolni Magyarországra, mint bármikor eddig.  

– Van-e arra esélye Orbán Viktornak, hogy ha jól kezeli a járványt, ergo sikeresebb lesz a gazdaság, vagy bedob néhány választási trükköt, akkor helyén marad?

– Egyfolytában van esélye, hiszen lényegében minden intézmény a kezében van, hatalmas anyagi háttérrel rendelkezik, óriási a propaganda gépezete. Tehát az ellenzék, vagy a független gondolat hatóköre az még a főváros minden részébe sem jut el, nemhogy a kis falvakba. Az ellenzéknek nincs tévéje, rádiója vagy újságja. A győzelemhez pedig nélkülözhetetlen egy közös médiafelület. 

Vegyük tudomásul, hogy amit eddig az interjú keretében információként mondtam, arról az emberek többsége még csak nem is értesült. A vírus országot sújtó veszélyeit csak most kezdik vidéken felfogni, eddig azt hitték, hogy csak a főváros betegsége. Miközben a járvány kirobbanása óta már nyolc-tíz hónap telt el, s több ezer halálos áldozata van. Ilyen lassan terjed minden információ. Az ország zöme csak most szembesült az egészségügy állapotával is. A hírek úgy terjednek az országban, ahogy a kormány akarja, bizonyos országrészekben még arról sem értesültek, hogy Orbán haverja, Trump elnök megbukott. Egy ideig talán az sem jut majd el hozzájuk, ha Orbán is megbukik.