Intelligens szakosodás

Az Innovációs Unió kihívásairól

Figyelő 2012./19. szám - május 10.

A tavalyi év innovációs nagydíjas termékét, az Egis Egitromb 75 mg-os filmtablettáját a gyártó gyakorlatilag a díj átvételét követő napon, áprilistól kénytelen volt kivonni a hazai piacról. Ennél a negatív példánál aligha lehetne jobban illusztrálni a hazai szabályozás és az innováció kapcsolatát.

Pedig Magyarországnak a tudományos teljesítménye mögött kullogó innovációs eredményeit tekintve nem kétséges, hogy az ország számára is fontos a kutatás és innováció programszintű együttes kezelése. Ez a szakpolitikában azzal a változással jár, hogy a korábbi, kínálat vezérelte kutatáspolitikával azonos jelentőségűvé válik (de azt nem szorítja ki) a kereslet vezérelte kutatás-fejlesztési és innovációs (kfi) politika és annak eszköztára.

Ám az OECD felmérése szerint a kereslet vezérelte innovációs politikának a magyar gyakorlat csekély jelentőséget tulajdonít. Nálunk csak szórványosan fordulnak elő innovációs kereslet által vezérelt akciók, pedig azok számos közbeszerzésben megjelenhetnének, csakúgy, mint a hazai szabványosítási és szabályozási folyamatban, illetve az adóösztönzési rendszerben is.

...