02. Gazdasági Rádió Online: Érdemes hosszú távra tervezni?

Kiadvány:
Gazdasági Rádió Online

Forrás/Szerző:
Dátum: 2009-10-13

Érdemes hosszú távra tervezni?

 

A BAMOSZ szerint gyengítheti az öngondoskodási hajlandóságot, ha néhány évente alapvetően változnak a hosszú távú megtakarítási lehetőségek.
Ártalmas lenne a Nyugdíj Előtakarékossági Számla tervezett megszüntetése a Bamosz szerint. A nyesz még csak népszerűsítési fázisban van, ezért új ösztönzőket kell találni, és bár a kormányzati irány tartalmaz pozitív elemeket, a konstrukciót meg kell hagyni. Ha ugyanis megszűnne az a lehetőség, az azt a káros beidegződést erősítené, hogy nem lehet és nem érdemes hosszú távra tervezni.
Jelenleg 60 ezer ilyen számlatulajdonos van, aki pont az adó jóváírási lehetőség miatt választotta a nyesz-t. Szalai Sándor szerint elfogadhatóbb lenne a nyesz átalakítása, így a bevezetni kívánt tartós befektetési szerződést kötőkhöz hasonló adókedvezmény illetné meg az előtakarékoskodókat 3 illetve 5 év után, vagyis be kellene vezetni a 10 éves lejárati idejű konstrukciót is, ezt azt jelentené, hogy 10 év után a felhalmozott kedvezmény, az adójóváírás is elvihető lenne, ez az időtáv már biztonságot jelent a megtakarítóknak.
A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke szerint egy sikeres eszköz megszüntetése következetlenségre utal, mert egy új konstrukció bevezetése sok időbe telik. A hosszú távú befektetés mellett szól az is, hogy a hazai piac alkalmas arra, hogy az emberek foglalkozzanak a megtakarítással