Kína mint megmentő? - European Council of Foreign Relations

Kínának nem érdeke megmenteni periféria-országokat, még az euróövezeten belül sem, érvel Francois Godement, European Council of Foreign Relations kommentárjában.

Kína veszélyesen közel került ahhoz, hogy politikai feltételeket szabjon Európának a segítségért cserébe, egyebek között azt, hogy tekintsenek el a dömpingvámoktól. Amint azonban Európa kicsit több pénzügyi erőt mutatott, Kína hamar visszakozott. Az egységes fellépés tehát nagyon fontos, állapítja meg.

A csábító, ám kétértelmű és ellenőrihetetlen kijelentések ellenére, amellyel a kínai diplomácia Európát kecsegteti, Kína inkább olyan eszközöket vásárol fel, amellyel a későbbi terjeszkedését megalapozhatja.

Az állampapírok közül pedig nem lenne oka a rizikósabb periféria-országokét venni, amikor a másodlagos piacok és kétértelmű bejelentések útjain át el is kerülheti azt. A 2010-es spanyol kötvényvásárlások után olasz, görög, portugál és magyar bejelentések követték egymást, hogy Kína ott is tervez bevásárolni. Kína mindegyiket tagadta.

A link alatt olvasható az írás