Végetérhet a kilábalás? Nouriel Roubini, Foreign Policy

Mindenáron el kell kerülni, hogy az Egyesült Államok visszazuhanjon a recesszióba - mondja Nouriel Roubini.

A Nagy Gazdasági Világválság sem volt egy egyszeri szakadék. A harmincas években többszöt is nagyot zuhant a gazdaság - amikor már azt hitték, sikerült kilábalni. Obamának mindenképp el kell kerülnie ezt a végzetet, ha újra szeretné választatni magát.

A 10% fölötti munkanélküliség kulcsprobléma. Mindazonáltal az amerikai FED kifogyni látszik bevethető eszközökből. Obama pedig egy egyre megosztottabb washingtoni pártpolitikával kell hogy együtt éljen.

De nincs minden elveszve.

Roubini szerint olyan fiskális stimulust kell keresni, amelyek nem befolyásolják az államkincstár bevételeit - de míg a foglalkoztatásra jó hatással vannak, a fogyasztást is ösztönzik, hiszen az amerikai GDP 40%-áért a belső fogyasztás felelős.

Felesleges a mostani vita arról, hogy meghosszabbítsák-e a Bush-féle adócsökkentéseket. A következő két évben mind a munkáltatók, mind a munkavállalók adóterheit csökkenteni kell a munkabéreket illetően. Így a foglalkoztatást és a fogyasztást is ösztönözni lehet. Roubini szerint ez ne vonatkozzon a legtöbbet keresőkre, az mérsékli a kiesést.

Ha szerencsénk van, két év múlva már beindul a növekedés. Ekkor lehet emelni a munkavállalók, de nem a munkaadók terheit - hogy továbbra is megérje alkalmazottakat felvenni.

A munkavállalók között az alacsonyabb keresetűek költenek el többet, nekik éri meg legjobban adót vágni - ezt a javaslatot szeretni fogják a progresszív adózás demokrata hívei.

A pénzügyi szervezeteknek, amelyek mindeddig a kötelező tőkéjük felépítésére fordították a stimulus-pénzeket, meg kell adóztatni ezt a tőkéjét.

De mindennek szigorúan átmenetinek kell lennie.