Pénzügyi eszköz egy országos lakáspolitika önkormányzati lehetőségeinek feltárásához

Tanulmány az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium megbízásából. Készítette: Atkári János, Láng László, Pluhár Márta, Szűcs Ferenc, Tóth Sándor.

Budapest, 2006. december.

A tanulmány egy országos lakáspolitika önkormányzati lehetőségeinek feltárásához kíván normatív fogódzót nyújtani egy olyan pénzügyi eszközre tett javaslat formájában, amely bevezetése esetén az önkormányzati szféra más területein is kedvező hatásokat indukálhat.

Ehhez döntően a jelenleg is kötelezően előállított gazdálkodási adatokat használja fel, azonban olyan szerkezetbe rendezve, amely alkalmas a folyamatok követésére, a gazdálkodási mozgástér, illetve a gazdálkodás prudens voltának megítélésére, s technikai támpontot nyújt a folyamatszabályozáshoz.

A szerzők az Áht.-ban foglalt adatszolgáltatási kötelezettségekhez kapcsolódóan a költségvetési koncepció ?műfaját? kibővítve javasolják előírni az önkormányzatok számára ? ütemezett megvalósítással ? ennek az eszköznek az alkalmazását, beépítve azt az éves költségvetési rendeletekbe, illetve a záróbeszámolóba.

Az eszköz bevezetésétől a szerzők azt várják, hogy mind maga az önkormányzat, mind a külső partnerek (kormányzat, EU, piaci partnerek, hitelintézetek stb.) a jelenleginél jóval megbízhatóbb képet nyernek az adott önkormányzat gazdasági helyzetéről, mozgásteréről, politikájának célirányosságáról.

CsatolmányMéret
PDF icon Atkari_Penzugyi_eszkoz.pdf839.94 KB