Petschnig Mária Zita Publikációk

Kódolt feszültség

A kialakult kormányzati vákuumban/válságban és annak megoldását illetően nemcsak a költségvetési politika fellazulásától kell tartanunk, hanem attól is, hogy a választásokra készülve ismét elcsúszik a jövedelempolitika, ami részben a fiskális politikához is kapcsolódik. Az új kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell érvényesítenie, amely megfelel a társadalmi elvárásoknak. Csak a társadalmi elvárást ne a 2006-os választásokra kacsintva definiálja, hanem a jólétnövekedés hosszú távú perspektívájában gondolja végig, amelynek kitüntetett dátuma 2010. január 1-je, euróövezethez való csatlakozásunk ez idő szerint érvényes időpontja.

Figyelő, 2004. szeptember 2. Tovább»​​​​​​​

Bokros - kontra mai Magyarország

Bokros Lajos 130 pontjában közreadott közgazdasági racionalitás azért ütközik a politikai racionalitással, mert a javaslatok végrehajtása olyan rövid távú biztos politikai tőkevesztéssel járna ? az érdeksérelmek okán, s ezt az ellenzék az egekig tupírozná -, amit nem tud ellensúlyozni a hosszú távra valószínűsített jólétnövekmény és az ebből remélhető politikai tőkeszaporulat. A politika csak kényszerhelyzetben követi a rövid távú népszerűségvesztéssel járó gazdasági racionalitást, vagy akkor, ha képes önmaga árnyékán túllépve felvilágosultan viselkedni. Most nincs kényszerhelyzet, nincs olyan vészhelyzet, mint 1995-ben. Másrészt egységes gazdaság- és társadalomfejlesztési koncepció kiérlelésére sincs esély, olyanéra, amelynek széles körű elfogadottsága lehetővé tenné az Európai Unióhoz csatlakozó Magyarország elosztási rendszerbeli reformjainak véghez vitelét.

Élet és Irodalom, 2004. január 23. Tovább»​​​​​​​

Petschnig: "Konfiskálással nem lehet tartós egyensúlyt teremteni"

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa a nemzetgazdasági miniszter 2011. december 15-i bejelentésére reagált, miszerint a munkaadók magánnyugdíj-pénztári befizetéseit a kormány átirányítja az állami nyugdíjrendszerbe. "Konfiskálással nem lehet tartós egyensúlyt teremteni" - hangsúlyozta a kutató a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.

ATV, 2011. december 15.

  Tovább»​​​​​​​

Petschnig Mária Zita: Felcserélt pálya

Miközben Brüsszelben mind keményebbé válik az uniós tagállamok kormányainak megregulázására irányuló szabályozás a fiskális politikákban, magyarán - főként német nyomásra - mind jelentősebb szankciókat szabnának ki a kijelölt deficitcélt túllépőkre, az Orbán-kormány ismét csak úgy gondolja, hogy szembe mehet az uniós trenddel. Már nemcsak arról van szó, hogy az EU-IMF-tárgyalás megszakadása után a kormány megüzente az IMF biztonsági övének kikapcsolását, hanem arról is, hogy a kabinet megint a deficitcél lazítására számít. Tovább»​​​​​​​

Petschnig Mária Zita: Ez a vég, térdre, imára!

Amikor a vállalkozások nettó megtakarítók a bankokkal szemben, az már a vég jele, ilyenkor szokták azt mondani: térdre, imára! - jegyezte meg Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa. A intézet szerint a következő év az ideinél is rosszabb lesz, s folyamatos költségvetési kiigazítás jellemzi majd.

NOL, 2011. szeptember 27. Szabó Brigitta írása Tovább»​​​​​​​

Oldalak