Várhyegi Éva publikációk

Pirruszi győzelem

...a múlt keddi kamatcsökkentést a négy "külső" tag nevében nem más, mint Orbán Viktor szavazta meg. Félő azonban, hogy a gazdaság felvirágzását az alacsonyabb kamattól remélő kormányfő pirruszi győzelmet aratott az addigi kamatszintet még fenntartani óhajtó jegybanki vezetők fölött. Nagyobb árat fizethetünk az idő előtti kamatvágásért, mint amekkora előny remélhető tőle. A jegybanki alapkamat csak áttételesen hat a gazdasági szereplők pénzügyi lehetőségeit befolyásoló piaci kamatokra. Tovább»​​​​​​​

A stagfláció réme

Eddig is meglehetős bizonytalanság jellemezte a kormányzó pártokat a mi a teendő kérdésében, hiszen a nyár elején tető alá hozott koalíciós megállapodásba foglalt konkrét reformlépéseket a kormányoldalon sem övezte közmegegyezés. Mára tovább nőtt az elbizonytalanodásuk, és nem csupán a kedvezőtlen választói visszajelzések, a népszerűség zuhanása miatt, hanem az aggasztó makrogazdasági helyzet következtében is. A gazdaság növekedése a vártnál is jobban lelassult, miközben az infláció a vártnál magasabbra szökött és tartósabbnak bizonyul, s mindehhez a foglalkoztatás alacsony szintje társul. A jelenségcsokor kísértetiesen emlékeztet modern korunk rémének, a stagflációnak az ismérveire.

Élet és Irodalom, 2007. november 30. Tovább»​​​​​​​

Késleltetett hatás

Az ikertorony leomlása és az azt előidéző terrortámadás jócskán megrázta a világot, de akkor senki sem gondolta, hogy a robbanás utórezgései hat év múlva is világrengetőek lesznek. Ha nem is a szó fizikai értelmében, de a létünkhöz ma már szintén elengedhetetlen pénzügyi világban. Mert bár az nem állítható, hogy az al-Kaida 2001. szeptemberi merénylete közvetlen kiváltó oka lett volna az amerikai jelzálogpiac nemrégiben eszkalálódott válságának, de annyi talán igen, hogy felgyorsította a pénzügyi piacokon rendre kialakuló egyensúlyi zavarok kiéleződését.

Élet és Irodalom, 2007. Október 5. Tovább»​​​​​​​

Kaleidoszkóp - Versenyhelyzet Magyarországon ? 2008?2009

A kötet a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központ támogatásával készült.

Szerkesztette: Laki Mihály?Voszka Éva

Írta: Antalóczy Katalin, Laki Mihály, Pásztor Sára, Sass Magdolna, Szabó Márton, Várhegyi Éva, Voszka Éva

Csatolva olvasható Tovább»​​​​​​​

Oldalak