Sass Magdolna

A hazai kis- és középvállalkozások esélyei a nemzetköziesedő tudásgazdaságok korában

Pályázó  Pénzügykutató Alapítvány 
Azonosító  KKVENT_8 
Támogatás  NKTH INNOTARS_08 program 
A kutatásban meghatározó személyek  Dr. Inzelt Annamária (kutatásvezető)
Sass Magdolna (témavezető)
Antalóczy Katalin (témavezető)
Csonka László 
Időtartam 

2008. december 1. - 2010. szeptember 30. 

03. A kutatás módszerei

Annak érdekében, hogy a hazai KKV-k nemzetköziesedéséről, és az ezáltal érintett K+F és innovációs tevékenységükről minél pontosabb, és részletesebb képet alkothassunk, a kutatás során több módszert együttesen alkalmazunk. A téma szakirodalmi feltárásán és az íróasztal-kutatáson, statisztikai elemzésen túlmenően a vizsgálni kívánt jelenség empirikus kutatást is igényel. Két egymást kiegészítő empirikus módszert alkalmaz a tervezett projekt: 1) on-line kérdőíves felmérést és 2) esettanulmányokat.

04. Események

A tervezett kutatás kiemelten fontos feladatai között kezeli a kutatási eredményeknek az érintettekhez való eljuttatását, és a velük való interakciót, az információcsere előmozdítását. Mindezek megvalósítását szolgálja egy mini konferencia-sorozat szervezése is.

3. Mérnöki tevékenység, tanácsadás, műszaki vizsgálat

Magas hozzáadott értékük, komplex tudás-igényük, és a gazdaság egyéb területein létrehozott innovációt megalapozó jellegük miatt az innovációs rendszer fontos elemei a tudás- és technológiaintenzív szolgáltatási ágazatok. A mérnöki tevékenység, tanácsadás és a műszaki vizsgálat, elemzés tevékenységeknek erősek a technológiai kapcsolatai, s az ezen ágazatok által termelt hozzáadott érték jelentős. E tevékenységek nemzetköziesedése megelőzi más területekét, aminek az is oka, hogy a szolgáltatás-innovációk esetében meghatározó szerepet játszanak a külső kapcsolatok.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Sass Magdolna csatornájára